Brabantse koksstudenten op bezoek bij De Walnoothoeve(n)
Op een druilerige maandagochtend in september lopen vijftien koksstudenten van het Curio in Breda rond op pluimveehouderij De Walnoothoeve(en), een boerderij gelegen tussen Roosendaal en Breda, vol zeldzame streekrassen als het Chaams Hoen, het Noord-Hollands Hoen, de Kraaikop en de Brabanter.
Tekst // Maarten Kuiper
Beeld // Maarten Kuiper
Docent Paul van Nieuwland van het Curio (voorheen ROC West Brabant/ Cingel College) bezoekt inmiddels al ruim vijf jaar met zijn studenten de Walnoothoeve(n) en andere boeren in de omgeving, maar dat kreeg vorig jaar een extra impuls. Zeven Brabantse MBO horeca-opleidingen – waaronder het Cingel College – gingen met typisch lokale producten van Slow Food Brabant aan de slag in het kader van de verkiezing van Brabant als European Region of Gastronomy 2018. De recepten die werden samengesteld door deze culinaire talenten zijn samen met de verhalen van de boeren en producenten gebundeld in het boek Van Brabantse Grond.
“Geert, ik zoek nog een zure smaak, heb je hier ergens iets voor me?”
‘Wij geloven heel erg in de principes van dit boek: koken uit de seizoenen, vanuit je eigen achtertuin’, aldus Paul, ‘Wij zeggen dan, van boer tot bord, van grond tot mond. Door met deze studenten bij boeren en producenten te komen leren ze in het veld. Ze krijgen meer beleving bij het product, en gaan er dan ook met meer respect mee om. En dat komt dan uiteindelijk ook weer bij de consument terecht.’
Twee van de studenten – Ingmar en Michelle – zijn hier vandaag met een speciale missie. In het kader van de vorig jaar gestarte samenwerking tussen Slow Food Brabant en de zeven horeca-opleidingen wordt op vrijdag 4 oktober as. tijdens de Boergondische Markt van Brabantse Grond een kookwedstrijd georganiseerd. Van vijf opleidingen wordt een team van drie studenten gekoppeld aan een Slow Food boer in de omgeving. De opdracht: creëer op basis van wat er aanwezig is op het erf van deze boer twee gerechtjes, waarbij minimaal 80% van de ingrediënten van het bedrijf moet komen. Oh ja, en géén voedselverspilling natuurlijk.
Boer Geert in overleg met studenten Ingmar en Michelle.
Michelle: ‘Wat aan deze plek fijn is voor ons is dat de boer veel kippen heeft, maar ook veel fruit. Daarmee gaan we twee fingerfood gerechten maken, een hartig hapje en een dessert. Maar de rest blijft een beetje een verassing, we willen niet te veel weggeven aan de concurrentie, haha. De zure smaak hebben we in ieder geval gevonden dankzij Geert. En wat het uiteindelijk wordt moeten mensen komen proeven op 4 oktober!’.
V.l.n.r. docent Paul van Nieuwland, Ingmar de Jong, Geert van der Kaa en Michelle Machielse.
De culinaire creaties van Michelle en Ingmar (en Lars van der Stalle) waren te proeven tijdens de Battle op 4 oktober, als onderdeel van Boergondische Markt van Brabantse Grond.