Eerlijk genieten
Ansjovis Vrijdag Middag Borrel aan boord van de Marjoes
Wist jij dat je ansjovis kunt vangen in Noord-Brabant?
Dit kan al heel lang…
In de zestiende eeuw zorgen opeenvolgende stormvloeden ervoor dat grote delen van Zeeland worden overspoeld. Veel dorpen en uiteindelijk ook het hoger gelegen stadje Reimerswaal worden door het water weggevaagd. De vaarroute van en naar Antwerpen langs de Brabantse Wal verzandt. Een ramp voor de handel in Bergen op Zoom, maar een zegen voor de Bergse vissers. Dicht bij de stad ontstaan in ondiep water rijke visgronden; een ideale paaiplaats voor de ansjovis. Het overstroomde gebied kennen we nu als het Verdronken Land van Zuid-Beveland.
Ga mee en ervaar de ambachtelijke wijze van vissen op (onder andere) ansjovis door middel van de weervisserij in de Oosterschelde, bij Bergen op Zoom.
Wat is weervisserij?
Ansjovis vangt men op de Oosterschelde met ‘weren’. Een weer bestaat uit twee rijen vleugels (vleuken) van houten staken die over een lengte van 800 tot 1.000 meter in een V-vorm in de zeebodem staan. De punt van de V wordt gevormd door het fuikgat die precies in de watergeul van het weglopend water ligt. Het hout van de 4 à 5 meter lange staken, worden dicht bij elkaar in de bodem van de zandplaat gestoken. Naarmate men de plaats van het fuikgat nadert komen de staken steeds dichter bij elkaar te staan. Vlakbij het fuikgat worden aan de staken netten aangebracht die ervoor zorgen dat de vis niet meer kan ontsnappen de zogenaamde weerkamer. Bij hoog water steekt het weerhout nauwelijks boven het water uit. Bij laag water vallen de uiteinden van de vleuken droog. De vis die bij hoog water de ondiepe delen van de Oosterschelde opzoekt, gelokt door de iets hogere watertemperatuur boven de ondergelopen zandplaten, raakt binnen het houtwerk van de vleuken. Als de vis bij afgaand tij probeert weg te zwemmen houden de houten staken hem tegen. Zo wordt de vis steeds verder de weerkamer ingedreven. Bij laag water zetten de weervisser een fuik voor het fuikgat en halen de horren weg. Vervolgens drijven ze te voet de vis uit de weerkamer de fuik in.
Wanneer:
De getijden bepalen de vaarmomenten en op vrijdag 8 juni past dit tussen 15:00 uur en 18:00 uur.
Ga mee, beleef, ervaar en proef!
15:00 uur verzamelen aan boord van schip de Marjoes van schipper Henk Hoogerwerf
15:15 uur vertrek vaartocht
18:00 uur terug aan wal
Waar:
Vertrek en aankomst: Bergse Diepsluis
Twee dagen voor de vaartocht ontvang je nog een mail met de laatste weersvoorspelling, dit bepaalt of de tocht echt doorgaat. En de route-informatie.
Kosten:
Slow Food leden: 22,50 euro
Niet-leden: 25,00 euro
Dit is inclusief vaartocht en een lekker broodje vis voor bij de borrel. En exclusief drankjes, die koop je zelf aan boord.
Reserveren & boeken via de rode button hieronder. Wees er snel bij: Er is slechts een beperkt aantal plaatsen aan boord beschikbaar!
We zien jullie graag aan boord, op vrijdagmiddag 8 juni!
Namens het bestuur Slowfood Brabant,
Arien de Haan
Estelle-Marie Schoenmakers- Stevens
Co Koekkoek
Caroline Visscher
Meer Info: https://slowfoodbrabant.nl/ of info@slowfoodbrabant.nl
22 mensen zijn aanwezig Ansjovis vrijmibo! (de boot is vol)