KOOKWORKSHOP MET DE TUINDERS VAN DE ES
Op een zonovergoten Oosterschelde varen wij zaterdag 11 juni, einde middag, met het schip de Zwerver 3 richting ‘de weervisserij’ van getijdevissers fam van Dort uit Bergen op Zoom. In samenwerking met Stichting Behoud Weervisserij aanschouwen de deelnemers aan deze trip van Slowfood Brabant dit eeuwenoude ambacht. Een wijze van vissen waarbij de mens handig gebruik maakt van op- en afgaand tij. De honderden meters lange weer-armen bestaan uit houten staken die in het voorjaar in de bodem van het slik van de Oosterschelde worden geplaatst. Aan het einde is het bolvormig reservoir met de fuik. 2 maal per etmaal wordt de fuik bij afgaand water geleegd en de vangst aan boord gebracht. Veelal vangt men geep, krabben, sprot een enkele garnaal en helaas deze keer geen ansjovis. Het kleine talrijke Noordzee visje paaide in 2018 er nog vrolijk op los op de zandbanken van de Oosterschelde. Met een vangst van 16 ton ansjovis in ca 10 weken tijd een goed vangstjaar. Ook voor de Bergse restaurants is dat interessant, die dan met veel interesse hun 3 – A menu kunnen serveren.
Of het de geplaatste windmolens zijn, het opgespoten zand aan de monding van de Oosterschelde, de toegenomen populatie zeehonden, iets weerhoudt de ansjovis dit jaar de zeearm in te zwemmen. Onderzoek uit Wageningen kan binnenkort wellicht klaarheid brengen in deze zaak.
Neemt niet weg dat we volop genoten hebben van de vaart naar dit historisch ambacht van vissen, dat behoort tot het Unesco erfgoed en waar tientallen vrijwilligers uit Bergen op zoom en omgeving aan meewerken. Teruggaand naar de Bergsediepsluis haven in Tholen hebben we genoten van een heerlijke asperge-ansjovis salade op de boot. Deze maal was het vismaaltje ‘import’….. volgend jaar vast weer volop Bergse Ansjovis!!!