TERUGBLIK HEIDEWANDELING MET SCHAAPHERDER & KUDDE
Te midden van de Loonse en Drunense Duinen – ook wel de Brabantse Sahara genoemd – gaan we op pad met schaapherder Bart van Ekkendonk van De Lachende Ooi. Hij vertelt ons over de achtergrond van het Kempisch Heideschaap en waarom het eigenlijk zo bijzonder is dat dit type schaap hier nog rondloopt. Nog niet zo lang geleden was dit schaap namelijk met uitsterven bedreigd door de opkomst van kunstmest en de verminderde interesse in de wol, dit zelfs ondanks de directe nabijheid van textielstad Tilburg. De laatste jaren komt daar gelukkig verandering in doordat men gaandeweg inziet dat het beheren van landschap met schaapskuddes enorme voordelen biedt o.a. qua duurzaamheid, bodemverbetering en biodiversiteit.
Het Kempisch Heideschaap heeft zich generaties lang aangepast aan de schrale omstandigheden op de Kempische heide en is daardoor uitermate geschikt voor het begrazen van de Loonse en Drunense Duinen. En ondanks dat het vlees bijzaak is levert het Kempisch Heideschaap ook een prima stukje vlees. De Lachende Ooi doet zijn best om op een zo duurzaam mogelijke manier te werken, in samenspel met omgeving, mens, dier en milieu. Circulair werken is het streven voor de langere termijn, gezamenlijk met grondeigenaren, boeren en andere lokale partijen die hier ook baat bij hebben.
Na de wandeling genieten we in de Pauwelshoeve – de thuisbasis van de Lachende Ooi – van kleine gerechtjes van de Green Egg bereid door Slow Food chef Ralph Geerts / RAVANELLO.
En, mocht je iemand weten die interesse heeft in de wol van dit prachtige, eigenzinnige schapenras? Laat het herder Bart weten, want wat is er mooier dan dat de wol toegepast kan worden in hippe & duurzame producten!
Tekst // Caroline Visscher