Eerlijk genieten
We beginnen bij het graan. Daarvoor zijn we te gast bij Jack en Annelies Verhulst van biologisch melkveebedrijf Hillekens Hoeve in Etten-Leur.
In oktober 2017 is dit bedrijf omgeschakeld van een gangbare naar biologische bedrijfsvoering. Naast het produceren en vermarkten van melk via een melktap is de familie Verhulst ook druk bezig met natuur en baktarwe. Deze tarwe wordt naar Molen De Lelie – een aantal kilometer verderop – gebracht en wordt daar gemalen tot pannenkoekenmeel, broodmix, bloem en meel. Met dit project is een nieuw streekproduct in Etten-Leur op de markt gebracht, waarvoor minder voedselkilometers nodig zijn en waardoor er een betere, eerlijke prijs voor de boer gerealiseerd kan worden.
Van de Hillekens Hoeve gaan we naar de molen om te zien en beleven hoe de tarwe verder verwerkt wordt tot meel en andere producten. Ter plekke zal ook een praktische demonstratie gegeven worden omtrent het bakken van een goed en authentiek brood. Dit alles natuurlijk met in het achterhoofd de kennis van het graan, het maalproces en hoe hiermee te spelen tijden het proces van kneden, rijzen en bakken! Het resultaat zullen we later vers uit de oven proeven.
Nieuwsgierig geworden? schrijf je dan gauw in en ga op zondagmiddag 5 april mee, het aantal plaatsen is beperkt!
13:00 uur: Ontvangst Hillekens Hoeve en introductie Slow Food Brabant
13.15 uur: Rondleiding waarbij boer Jack ons alles over zijn bedrijf en het graanproject zal vertellen
14.30 uur: Vertrek richting Molen de Lelie
15:00 uur: Praktische demonstratie & uitleg brood bakken
15.45 uur: Rondleiding door de Molen
16:45 uur: Gezamenlijke brood proeverij van versgebakken brood met lokale lekkernijen zoals: Leurse salade van de Santspuy, vleesbeleg van Jan Goos, geitenkaas van Bettine Hoeve en meer.
(Lokale biertjes, wijn en fris zijn ter plekke tegen betaling te verkrijgen)
18:30 uur: Huiswaarts
Meel en andere producten van de molen zijn ter plekke te koop.
Kosten van deze excursie met uitgebreide broodproeverij bedragen:
Slow Food leden: 18,50 | Niet-leden: 21,00 | Kids t/m 12 jaar: 10,00
Ga mee, beleef, ervaar en proef!
Melkveebedrijf Fam. Verhulst / Hillekens Hoeve
Vlaanderbos 6
4874 LS Etten-Leur
Stichting Molen “De Lelie”
Geerkade 45
4871 CK Etten-Leur
Voor meer info : info@slowfoodbrabant.nl / 06-29547226
9 mensen zijn aanwezig GEANNULEERD: EXCURSIE & PROEVERIJ VAN AKKER TOT BAKKER! Ticketkosten worden terug gestort!