Ark van smaak
De Ark van de Smaak is een van de pijlers van Slow Food. Met de Ark van de Smaak beoogt Slow Food de (voedsel)biodiversiteit te behouden en te herstellen. Deze dreigt in rap tempo te verschralen met alle gevolgen van dien.
De Ark van de Smaak verzamelt kleinschalige kwaliteitsproducten, die tot een bepaalde cultuur, historie of traditie behoren. Het is een bijzondere erfenis van fruitsoorten, groentes, dierenrassen, kazen, broodsoorten, zoetigheden en vleeswaren.
De Ark van de Smaak is bedoeld om te laten zien dat deze producten bestaan en dat ze het risico lopen binnen een paar generaties te verdwijnen. Het is een uitnodiging aan iedereen om actie te ondernemen om ze te helpen beschermen, bijvoorbeeld door ze te kopen en (weer) te eten, hun verhaal te vertellen en de producenten te ondersteunen, of – in het geval van bedreigde wilde diersoorten – door ze juist niet meer of veel minder te eten zodat ze zich weer kunnen voortplanten.
Wereldwijd zijn er inmiddels ruim eenentwintighonderd producten in de Ark van de Smaak opgenomen, waarvan nu officieel vijfendertig Nederlandse, met nog eens dertig in de pijplijn. We streven ernaar om in 2015 honderd Nederlandse producenten in de Ark van de Smaak te hebben.
In Nederland worden producten uit de Ark van de Smaak letterlijk op de kaart gezet door de Chefs Alliantie en zijn er Presidia waarin producenten samenwerken om Ark producten op kwalitatief hoogwaardige wijze te produceren. Tevens is Slow Food van plan in 2015 meer verkooppunten voor Ark-producten te realiseren, zodat deze veel zichtbaarder worden, meer gekocht en dus weer meer geproduceerd kunnen gaan worden.