TERUGBLIK: Zuivelboerderij De Driehoek
Na een paar stormachtige weken was zondag 24 maart een uitzonderlijk mooie dag, wat een geluk! Te midden van prachtige natuur, kloosters en abdijen, in De Heilige Driehoek waren we te gast bij boer Anke die ons alles vertelde over het reilen en zeilen van een zuivelboerderij. Zuivelboerderij De Driehoek streeft ernaar zo natuurlijk mogelijk te werken waarbij het welzijn van de koeien op nummer 1 staat. Na een tour langs de kloosters en door de stallen was het tijd voor een uitgebreide proeverij van verschillende kazen met bijpassende Oosterhoutse biertjes. De gatenkaas was de eerste lichting dus hiermee had Slow Food Brabant de primeur! En die viel goed in de smaak! De meest bijzondere kaas was ‘’De Benedictus’’. Een voor Nederland unieke roodflora kaas, gerijpt in de kelders van de aangrenzende Sint Paulusabdij en natuurlijk gemaakt van melk van de koeien die grazen op de landerijen binnen de kloostermuren.
Verrassend was het om te horen, dat je hele groene plannen kunt hebben maar door Europese wetgeving soms toch verplicht bent om andere, minder groene keuzes te maken. Dit komt omdat de EU regels algemeen zijn en afgestemd op alle landen in de EU maar daarmee niet per se het beste bieden voor een boerenbedrijf in Brabant.
Tekst // Caroline Visscher